fredag, maj 02, 2008

Fransk fisksoppa

Idag blir det min favoriträtt! Här är receptet:

Fransk fisk- och skaldjursoppa
  • 50 g smör eller margarin
  • 1 gul lök
  • 2 potatisar
  • 1 morot
  • 1 fänkål
  • 1 grön paprika
  • 1 röd paprika
  • 1 kuvert saffran
  • 2 krm cayennepeppar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 höns- eller grönsaksbuljongtärning
  • 1 burk krossade tomater (400 g)
  • 1 l vatten
  • 200-300 g laxfilé
  • 200-300 g vit fast fisk (t ex torsk)
  • lite räkor
  • 1 dl torrt vitt vin (eller matlagningsvin)
  • 1 tsk örtsalt
  • 1 msk blandade franska örtkryddor
  • finhackad persilja


Aioli

  • 2 dl créam fraiche
  • ½ dl majonäs
  • 4 pressade vitlöksklyftor
  • 1 krm cayennepeppar

  • Fräs den hackade löken i smör i en stor vid kastrull tillsammans med råskivad potatis, morot, fänkål och småtärnad paprika.
  • Strö över saffran och cayennepeppar.
  • Tillsätt den pressade vitlöken, buljongtärningarna, krossade tomaterna och vattnet.
  • Låt det sjuda sakta under lock i 20 minuter. Rensa under tiden fisken och dela den i kuber på 3 x 3 cm.
  • Tillsätt sedan fisk, räkor, vin, örtsalt och örter.
  • Koka sakta ytterligare 10 minuter (dvs tills fisken är klar).
  • Smaka av och strö över persiljan.
  • Servera soppan med aioli och bröd.

Det är ett ganska bra recept för man kan göra lite som man vill. Man kan ju ta bara lax om man vill, har man inga räkor kan man ju skippa det. Jag brukar inte ha så många klyftor vitlök i aiolin och oftast inte majonäs. Min syster brukar göra ett supergott foccachia-bröd till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar